Hypo Allergeen

Samen met 24 krt Goud en Niobium staat Titanium bekend als metaal dat hypoallergeen is: het veroorzaakt geen allergische reacties.
Een allergische reactie ontstaat door ionenuitwisseling met de huid. Nikkel is hierdoor berucht, maar zelfs plastics kunnen irritaties veroorzaken. Titanium wordt daarentegen door het lichaam geaccepteerd als niet-lichaamsvreemde stof. Bij botbreuken wordt in moderne chirurgische technieken gebruik gemaakt van titanium pinnen in plaats van chirurgisch stalen pinnen. Het wordt zo door het lichaam geaccepteerd dat het botweefsel ermee vergroeit.

Enkele wetenswaardigheden

TITANIUM is onder atelier of werkplaats omstandigheden niet te solderen. Maar met hightech uit Amerika kunnen wij titanium stiften achter oorbellen puntlassen.

In hoeveelheid komt Titanium op de negende plaats in de aardkorst voor (als titaniumoxide). De goudgele draadjes in rutiel-kwarts zijn hier de bekendste vorm van. Titanium werd eind 1800 ontdekt. Door de lastige smeltomstandigheden werd het pas in 1946 als metaal in productie genomen.

Titanium wordt veel in de vliegtuigbouw en de ruimtevaart gebruikt. Als materiaal heeft het namelijk eenzelfde hardheid als roestvrij staal, terwijl het twee keer zo licht is (sg 4.51)
In de voedselindustrie wordt dankbaar gebruik gemaakt van Titanium doordat het niet door zuren, basen of zouten wordt aangetast.
Ook in de sieradenindustrie wordt titanium veel gebruikt. Niet alleen doordat het een mooi metaal is, maar ook doordat titanium door het menselijk lichaam als niet-lichaamsvreemde stof wordt aanvaard en het geen allergische reacties geeft..

Scroll naar boven